Kliknij w FILM ZOBACZYSZ CAŁE PRZYGOTOWANIE CHLEBA
Grupa Wsparcia na wychodzeniu z postu - kliknij tu i zapraszam :)
ZAKWAS DO CHLEBA
PRZYGOTOWANIE ZAKWASU
Potrzebne rzeczy i składniki :
1 litr słoik
10 łyżek mąki razowej żytniej
pół litrowego słoika ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody.
Przygotowanie:
1 Dzień zakwasu
Do słoika wlewamy wodę, mąkę i mieszamy łyżką .
Konsystencja musi być gęstsza niż na naleśniki zwróćmy także uwagę , że mamy różne słoiki.
Tak przygotowany odstawiamy na 24 godziny w zamkniętym słoiku w kuchni w ciemnym miejscu.
2 Dzień Zakwasu
Wieczorkiem mieszamy i dokładamy łyżkę stołową mąki razowej i łyżkę stołową wody nazywa się to dokarmianiem :).
3, 4,5, Dzień Zakwasu
Powtarzamy poprzednią czynność czyli dokarmiamy.
Kolejne dni codziennie mieszamy.
WAŻNE INFORMACJĘ O ZAKWASIE:
Zakwas przez pierwsze 5 dni musi być dokarmiany.
Potem musi być codziennie mieszany, żeby dostawał powietrza.
Robimy go od 1,5 tygodnia do dwóch czasem po półtora jest dobry.
Zakwas do chleba rusza nam 3 dnia mamy już zapach podobny do drożdży.
Prawidłowy zakwas musi mieć bąbelki.
Zapach zakwasu gotowego jest podobny do octowego zapachu.
Przy robieniu zakwasu mamy pozytywne uczucia i mówimy do niego miłe rzeczy :) Sprawdza się !
Z gotowym zakwasem naszym wychodzi nam taki piękny, mokry chlebek.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
Mąka razowa żytnia 1 kg
Woda ciepła z czajnika Litr
sól himalajska 1 łyżka stołowa
ziarna kto ile woli
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cały nasz zakwas , wodę i sól.
Mieszamy intensywnie łyżką dużą konsystencja łycha staje:).
Z tego pomieszanego ciasta odkładamy łyżką z powrotem do słoika, gdzie mieliśmy zakwas, pół słoika dolewamy wody ciepłej do słoika, aby była konsystencja gęstsza niż na naleśniki i to nasz zakwas na następny raz. Odkładamy bez lodówki na noc. Na drugi dzień, jak bąbelki są wkładamy zakwas do lodówki na następny raz.
Do miski z ciastem na chleb dosypujemy ziaren i mieszamy.
Ciasto na chleb wkładamy na blachę z papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia na noc lub na cały dzień i pieczemy po ok 10 -12 godzinach w temperaturze 190- 200 stopni ( zależy od piekarnika) przez godzinę.
SMACZNEGO:)
Link do Grupy wsparcia na FB - Dieta Dr Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)
Drupa wsparcie - Dieta Dr Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)
Link do kanału na YouTube
Kanał na YouTube - Zdrowe Żywienie
wygląda apetycznie. Proszę napisz Doroto co gotujesz?jakie obiady i i kolacje bo wiem co jadące na śniadanko. pozdrawiam serdecznie. wyglądasz super
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Na obiady jadamy np zupy krem zdrowe bez mięsa, fasolkę po bretońsku, ziemniaki z koperkiem i cebulką i do tego kefir. KAsze różne z warzywami, pieczarkami, ryż brązowy z jabłkiem, kapusty różnie zrobione :). Rybki z pieca z warzywami i inne mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
Usuńwygląda apetycznie. Proszę napisz Doroto co gotujesz?jakie obiady i i kolacje bo wiem co jadące na śniadanko. pozdrawiam serdecznie. wyglądasz super
OdpowiedzUsuńA co robimy z olejem kokosowym ??
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy dajemy do ciasta na chleb tak jak ziarna :)
UsuńOlej kokosowy dajemy do ciasta na chleb tak jak ziarna :)
UsuńOk, dzięki za info ;)
UsuńJesteście zakręceni, niektóre zdania nie mają sensu. Np nie wiem czy z zaczynu chleba mam odłożyć pół słoika czy tylko parę łyżek i dolać pół słoika wody?
OdpowiedzUsuńSłoik na pierwszy zakwas nie powinien być w ciepłym miejscu?
Dziś 7dzień zakwasu i pojawiła się pleśń... Bąbelkow już nie widać też. Co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńLyzka lub sloik mogly miec jakies bakterie, nastepnym razem wyparz wrzatkiem :)
UsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuń