niedziela, 22 maja 2016

ZAKWAS DO CHLEBA I CHLEBEK NA NIM.





ZAKWAS DO CHLEBA

PRZYGOTOWANIE ZAKWASU

Potrzebne rzeczy i składniki :

1 litr słoik
10 łyżek mąki razowej żytniej
pół litrowego słoika ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody.


Przygotowanie:

1 Dzień zakwasu

Do słoika wlewamy wodę, mąkę i mieszamy łyżką .
Konsystencja musi być  gęstsza niż na naleśniki zwróćmy także uwagę , że mamy różne słoiki.
Tak przygotowany odstawiamy na 24 godziny w zamkniętym słoiku w kuchni w ciemnym miejscu.

2 Dzień Zakwasu

Wieczorkiem  mieszamy i dokładamy łyżkę stołową mąki razowej i łyżkę stołową wody nazywa się to dokarmianiem :).

3, 4,5,  Dzień Zakwasu

Powtarzamy poprzednią czynność czyli dokarmiamy.
Kolejne dni codziennie mieszamy.

WAŻNE INFORMACJĘ O ZAKWASIE:

Zakwas przez pierwsze 5 dni musi być dokarmiany.
Potem musi być codziennie mieszany, żeby dostawał powietrza.
Robimy go od 1,5 tygodnia do dwóch czasem po półtora jest dobry.
Zakwas do chleba rusza nam 3 dnia mamy już zapach podobny do  drożdży.
Prawidłowy zakwas musi mieć bąbelki.
Zapach zakwasu gotowego jest podobny do octowego zapachu.
Przy robieniu zakwasu mamy pozytywne uczucia i mówimy do niego miłe rzeczy :) Sprawdza się !

Z  gotowym zakwasem naszym wychodzi nam taki piękny, mokry chlebek.



SKŁADNIKI NA CHLEB:

Mąka razowa żytnia 1 kg
Woda ciepła z czajnika Litr
sól himalajska 1 łyżka stołowa
ziarna kto ile woli

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski  wsypujemy mąkę, cały nasz zakwas , wodę i sól.
Mieszamy intensywnie łyżką dużą konsystencja łycha staje:).
Z tego pomieszanego ciasta  odkładamy łyżką z powrotem do słoika, gdzie mieliśmy zakwas, pół słoika dolewamy wody ciepłej do słoika, aby była konsystencja gęstsza niż na naleśniki i to nasz zakwas na następny raz. Odkładamy bez lodówki na noc.  Na drugi dzień, jak bąbelki są wkładamy zakwas do lodówki na następny raz.

Do miski z ciastem na chleb dosypujemy ziaren i mieszamy.
Ciasto na chleb wkładamy na blachę  z papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia na noc lub na cały dzień i pieczemy po ok 10 -12 godzinach w temperaturze 190- 200  stopni  ( zależy od piekarnika) przez godzinę.

SMACZNEGO:)



Link do Grupy wsparcia na FB - Dieta Dr Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)
Drupa wsparcie - Dieta Dr Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)

Link do kanału na YouTube
Kanał na YouTube - Zdrowe Żywienie



11 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie. Proszę napisz Doroto co gotujesz?jakie obiady i i kolacje bo wiem co jadące na śniadanko. pozdrawiam serdecznie. wyglądasz super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Na obiady jadamy np zupy krem zdrowe bez mięsa, fasolkę po bretońsku, ziemniaki z koperkiem i cebulką i do tego kefir. KAsze różne z warzywami, pieczarkami, ryż brązowy z jabłkiem, kapusty różnie zrobione :). Rybki z pieca z warzywami i inne mam nadzieję, że troszkę pomogłam.

      Usuń
  2. wygląda apetycznie. Proszę napisz Doroto co gotujesz?jakie obiady i i kolacje bo wiem co jadące na śniadanko. pozdrawiam serdecznie. wyglądasz super

    OdpowiedzUsuń
  3. A co robimy z olejem kokosowym ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy dajemy do ciasta na chleb tak jak ziarna :)

      Usuń
    2. Olej kokosowy dajemy do ciasta na chleb tak jak ziarna :)

      Usuń
    3. Ok, dzięki za info ;)

      Usuń
  4. Jesteście zakręceni, niektóre zdania nie mają sensu. Np nie wiem czy z zaczynu chleba mam odłożyć pół słoika czy tylko parę łyżek i dolać pół słoika wody?
    Słoik na pierwszy zakwas nie powinien być w ciepłym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś 7dzień zakwasu i pojawiła się pleśń... Bąbelkow już nie widać też. Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lyzka lub sloik mogly miec jakies bakterie, nastepnym razem wyparz wrzatkiem :)

      Usuń