wtorek, 31 maja 2016

ŻYWIENIE PEŁNOWARTOŚCIOWE- CIEKAWOSTKI


PRZYWRACAĆ ZDROWIE ŻYWIENIEM








                    Kolejny raz dowiedziałam się wielu rzeczy  na wykładzie .Chcę podzielić się z wami tą wiedzą.

Zapraszam do lektury :)

1.  Istota zdrowego żywienia polega na dostarczeniu organizmowi dużej ilości składników pokarmowych i jednocześnie jak najmniejszej ilości kalorii.

2. Dieta śródziemnomorska - zwiększa dobry cholesterol i jest jedną z najzdrowszych diet na świecie podstawą w niej są:
warzywa, owoce, ziarna, oliwa z oliwek, ryby i bardzo mała ilość nabiału, jogurtu, sera.
Niewielka ilość drobiu, wina i  ok 6 szklanek  wody dziennie. Słodycze i mięso czerwone są spożywane wyjątkowo rzadko.

3.  BIAŁKO ZWIERZĘCE- jest to czynnik odpowiedzialny za rozwój raka, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zalicza się także tu kazeina z mleka zwierzęcego.
Ludzie na diecie roślinnej są najzdrowsi i mogą odwrócić rozwój przewlekłych chorób.

4.  WARZYWA I OWOCE SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWRAKOWYCH POLIFENOLI.
Związki fitochemiczne w nich powstrzymują wzrost guzów przez zamykanie naczyń w obrębie guza. Brak tlenu prowadzi do obumierania guzów. Te czynne związki to polifenole (resweratrol) w winogronach, genisteina w soi, allina w czosnku, likopen w pomidorach, sulforafan w brokułach i brukselce.
Cytostatyki hamują wzrost komórek rakowych, ale nie naczyń, możliwość wznowy!

5.  ŻYWIENIE PEŁNOWARTOŚCIOWE DLA ZDROWYCH - wykluczyć nietolerancje pokarmowe testem Food Detective : 

CODZIENNIE JEŚĆ:
  • 9x warzywa i owoce (surowe)
  • pełne ziarna( kasze, musli, chleb razowy, kiełki, żur, strączkowe, orzechy, pestki, siemię mielone)
OKRESOWO JEŚĆ:
  • mleko fermentowane
  • ryby, drób gotowane lub pieczone
UNIKAĆ!!!!!!
  • cukru, słodyczy, białej mąki, margaryn twardych, tłuszczów zwierzęcych, żywności przetworzonej.
6.   NIE ŁĄCZYĆ CZYLI NIE JEŚĆ RAZEM :
  • białka ( mięso, ryba)  i skrobi (chleb, ziemniaki, ryż)

Mięso trawi się 4 godziny, skrobia 2 godziny, a razem 13 godzin, ponieważ skrobia ( cukier) hamuje wydzielanie kwasu solnego potrzebnego do trawienia mięsa, wtedy występują niedobory enzymów trawiennych i niestrawność, fermentacja, wzdęcia, zmęczenie po jedzeniu.

WSKAZANIA DO DIETY ROZDZIELNEJ:
  • nietolerancje pokarmowe
  • alergie
  • brak energii
  • zaburzenia trawienia
  • candidioza
  • depresja
  • bóle głowy
  • zaburzenia pracy serca
  • choroba zwyrodnieniowa stawów
Dobrym połączeniem jest białko ryba z roślinami. Nie łączymy mięsa, ryby z ziemniakami, ryżem , chlebem.

7.   SILNE LEKARSTWA
  • CZOSNEK
  • KURKUMA- przy nowotworach można łykać w tabletkach większe dawki jest to naturalne.
  • PAPRYKA OSTRA
  • SOJA POLSKA
  • WINOGRONA
  • POMIDORY
  • KAPUSTY
  • BROKUŁY

WAŻNE CIEKAWOSTKI !!!!  :

  • Cielak jeśli dostanie ugotowane mleko- ZDYCHA !
  • Przyczyną zespołu przeciekających jelit może być drożdżyca i niedobór OMEGA 3
  • Peptydy mleka i glutenu są podobne do morfiny i wykazują działania bioaktywne, mogą wywołać depresję, schizofrenię, niepokój, niskie ciśnienie, nałóg jedzenia słodyczy czy mleka. Tworzą kompleksy immunologiczne ( są to złogi) z przeciwciałami b;lokując ściany limfocytów.
  • NA WRZODY - SOK Z KAPUSTY
  • KAZEINA - to klej stolarski (jest w mleku)
  • CANDIDA- produkuje 50 toksyn - mięśniaki, guzy, torbiele,  niedoczynność tarczycy powodem tych chorób jest właśnie CANDIDA.
  • HELIKOBACTER - zabijają kiełki brokuła.
  • ANANAS, PAPAJA - zjeść przed białkiem typu kotlet lub ryba szybciej strawi białko.
  • olej lniany łączyć z oliwa z oliwek i twarogiem do sałatki także
  • ORZECHY WŁOSKIE- NIE TUCZĄ - jest to OMEGA 3 
  • OMEGA 3  łączyć z OMEGA 9 ( olej rzepakowy na zimno tłoczony)
  • Olej z pestek winogron to OMEGA 6.
  • ANEMIA- 2 łyżeczki pyłku pszczelego  z miodem prawdziwym.
BEZGLUTENOWE TO:
  • kasza jaglana
  • kasza gryczana
  • amarantus
  • sorgo
  • komosa ryżowa
  • tapioka
  • nasiona Teff

3 komentarze:

  1. Kochani...mamy nie łączyć białek ze skrobią, a co ze strączkowymi, które też zaliczają się do białek? W takim razie nie można jeść np. Fasoli z ryżem lub kaszy z soczewicą..Czy nie mam racji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu chodzi o białko zwierzęce, roślinne można łączyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy wpis! Nie wiedziałem, że nie można łączyć białka ze skrobią :o

    OdpowiedzUsuń